Тренінг для співробітників Факультету «Застосування травма-інформованого підходу в навчанні здобувачів освіти»

 411412204 3684069955253077 9024800996073461192 n з 02 по 16 грудня 2023 року

  У період з 02 по 16 грудня 2023 року на Факультеті педагогічної освіти відбулися три тренінгові сесії для науково-педагогічних працівників на тему «Застосування травма-інформованого підходу в навчанні здобувачів освіти», які були організовані в рамках реалізації проєкту «Травма-інформоване навчання студентів: інноваційно-педагогічні практики, супровід, підтримка» (період реалізації: 2023-2027рр.).

На першій тренінговій сесії, 02 грудня 2023 р., в інформативно -інтерактивному режимі учасники обговорювали важливі для сьогодення питання, як от: підтримка та усвідомлена допомога студентам і викладачам з різним рівнем травматичного досвіду; захисні фактори, що сприяють подоланню наслідків травми або зниженню рівня впливу травмуючих подій на людей. Співробітники визначали типові реакції на стрес; вчилися застосовувати травма-інформований підхід при організації освітнього процесу на Факультеті.

У перебігу другої тренінгової сесії, 09 грудня 2023 р., на тему «Принципи травма-інформованого підходу, стратегії самодопомоги та піклування про себе при підтримці інших» учасники обговорювали структуру травма-інформованості; визначали приклади діяльності, що спричиняють “ретравматизацію”; характеризували принципи травма-інформованого підходу до навчання; обговорювали шляхи впровадження принципів травма-інформованого підходу в освітню діяльність закладу та стратегії самодопомоги та піклування про себе при підтримці інших.

На третій заключній сесії тренінгу, 16.12.23р., на тему «Застосування травма-інформованого підходу в розробці програм для здобувачів освіти» учасники окреслили шляхи впровадження травма-інформованого підходу на рівні Факультету та Кафедри, а також здійснили критичний моніторинг та за його результатами визначили шляхи впровадження травма-інформованого підходу на рівні технологічного забезпечення занять. Сесія позначилася обміном досвідом та думками щодо бачення трава-інформованого підходу у роботі кожного з науково-педагогічних працівників.

Організатори та модератори тренінгових сесій: Ольга КОТЕНКО, декан Факультету педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук; Тетяна ГОЛОВАТЕНКО, доцент кафедри іноземних мов і методик їх навчання, доктор філософії (галузь знань 01 Освіта/Педагогіка).

 

 

Факультет у соціальних мережах