Тематична виставка поштових марок, карток і значків (присвячена 200-річчю виникнення перших поштових марок в Європі)

03.10 20.201510 - 20 березня 2015 року

 

 

В університетському музеї українського побуту з 10 по 20 березня 2015 року проходить виставка значків, марок та поштових карток.
Відвідувачам  виставки представлені значки, марки та поштові картки за розділами: «Міста», «Мистецтво», «Культура», «Досягнення науки і техніки», «Кораблі», «Автомобілі», «Літаки», «Спорт», «Рослинний світ», «Тваринний світ» та інші.
Студенти дізнаються про майже трьохтисячну історію розвитку геральдичного мистецтва від часів Старого Світу у давніх Греції, Римі до родових княжих, графських, дворянських значків, згодом – до сучасних значків.
З цікавістю студенти слухають про те, що Ярослав Мудрий (роки князювання у Києві від 1019 до 1054р.) теж носив родовий знак. З одного боку знака було зображено Софію Київську, яку князь Ярослав будував від 1019 до 1037 року, а з іншого боку був силует самого князя – претензія на княжу велич.
Цікаво, що перші родинні знаки, а також знаки із зображенням міст були виготовлені в Україні у XVI-XVII століттях у Львові, Луцьку, Кам’янець-Подільську. Серійне виробництво значків розпочалося в середині ХІХ століття.
В Україні найбільше значків вироблялося в Києві і Львові, а в Росії – в Москві, Санкт-Петербурзі, Владимирі, Смоленську, Новгороді.
Викладачі цікавляться розвитком філателії. Особливий інтерес викликають поштові картки періоду Першої Світової війни (1914-1918), поштові картки «Всемирного почтового Союза России» 1915- 1916 р.р. З 1918 року більшість європейських держав перейшли на єдиний стандарт ведення  поштового господарства  та поштового обслуговування населення.
З 1894 року в Європі з’явилися і перші автомобілі. У зв’язку  з цим відбулися значні зміни  в розвитку поштового господарства. З’явилося багато нових поштових марок, поштових карток.
Значки, марки, поштові картки і сьогодні продовжують свою славну історію.

 

Факультет у соціальних мережах