Книга- символ світової гармонії

10.29.201329 жовтня 2013 р. - Педагогічний інститут

 

 

29 жовтня 2013 р. в бібліотеці Педагогічного інституту відбулося відкриття Виставки  книг стародруків та книг про Велику Вітчизняну війну з приватної колекції родини Ульяничів, присвяченої 1025-річчю хрещення Київської  Русі та 70-ї річниці визволення Києва  від німецько–фашистських загарбників. На виставці були присутні студенти, викладачі  та  представники Ради ветеранів мікрорайону «Русанівка-1» Дніпровського району.
З вітальним словом виступив директор Педагогічного інституту  Юрченко Віктор Іванович, наголошуючи на вагомості внеску і цінності зібрання стародруків, книг, газет, журналів та значенні проведення такого заходу для студентської молоді і професорсько-викладацького складу Педагогічного інституту.
Серед літератури, що експонувалась були цінні книги: «Багатства народів» Адама Сміта, 1803р. видання, «Преступление и наказание» Ф.М. Достоевского, 1894р. видання, «Исторический вестник» А.В. Гурчина, 1905р. видання, а всього понад 100 книг XIXcт. - поч.XXcт.
Серед стародруків цінні книги церковного та релігійного напряму XVIII-XIX ст. («Учительское послание», «Кижихизис» і т.д.( всього понад 30 книг). На виставці значне місце посідали збірки журналів «Нива» 1901-1916 р., «Новое время», 1913р ( до 300 річчя) династії Романових, «Искры», 1912 р., «Британский союзник», 1946 р., а також газети «Искра», 1901 р., «Правда» 1912р, газети радянського періоду 1926-1961 р.р. Цікавими для відвідувачів були  журнали 1901-1916 р.р. «Огонек», «Вокруг света»,  «В мире красоты», «Эвропейская Жизнь».
Виставці книг та журналів  передувала  літературно-музична композиція на тему «Книга - символ світової гармонії», яку організували та провели методисти відділу виховних технологій Педагогічного інституту Ульянич А.А., Ульянич Г.І. та студенти.
Лейтмотивом свята стала пам’ять про історичні події у житті українського народу, збережена у книгах, архівних документах та фотографіях: є скарби заховані в землі, а  є такі, що розташовані на поверхні  й передаються з покоління в покоління. До таких скарбів належить пам’ять роду.  Не вивітрити з голови цю пам’ять, зберегти  від збайдужілості, передати у спадок онукам і правнукам - ось наше завдання.
 


Людське безсмертя з роду і до роду
Увись росте корінням родоводу.
І тільки той, у кого серце чуле,
Хто знає, береже минуле,
Хто вміє шанувать сучасне,-
Лиш той майбутнє
Вивершить прекрасне.

 

Виставка книг «Книга - символ світової гармонії» буде працювати до 10 листопада 2013року в Музеї українських старожитностей (кімнаті 223-а).

 

Факультет у соціальних мережах